Hopp til hovedinnholdet

Valgets konsekvenser

Onsdag 20 okt leste vi i TA om en kvinne som for en tid tilbake sa opp en godt betalt jobb som hun hadde hatt i nesten 10 år, solgte bilen og bunaden sin for å reise og oppleve verden.

Etter hjemkomsten ønsket hun bistand til å finne en ny jobb. Overraskende for mange avslo hun derimot tilbudet om å søke dagpenger. Hun spør: "Skal det virkelig være slik at man skal kunne få økonomisk bistand dersom man selv har valgt å sette seg i en lite gunstig situasjon?"

Med denne lille historien vil jeg sette søkelyset på dagens tema som er konsekvenser av egne valg.

Vi kan ha lett for å tro at saker og ting bare hender oss, men realiteten er at fra vekkerklokka ringer om morgenen til vi legger oss på kvelden tar vi mange små eller store valg; Skal jeg sove videre – eller stå opp? Skal jeg prøve å få meg en annen jobb eller skal jeg bli her jeg er? Skal jeg kjøpe ny bil eller investere i utdanning? Skal jeg selge alt jeg har og oppsøke eventyret eller fortsette min trygge tilværelse? Hva vi velger kan ha ulike konsekvenser for oss – både på kort sikt og på lang sikt. I blant får valg noen mindre gunstige bivirkninger som for eksempel arbeidsledigheten beskrevet ovenfor.

Når evnen til å hjelpe oss selv tilbake til arbeid er svekket – ja da er det viktig at vårt hjelpeapparat fungerer med ulike typer støtteordninger. Kvinnen i eksempelet ovenfor synes derimot ikke hun fortjener støtten hun får tilbud om fordi situasjonen hun er i er en konsekvens av hennes egne valg. Hun er villig til å ta konsekvensene, men ber samtidig om bistand til å finne en aktuell jobb.

Slik bistand kan godt handle om å få hjelp til å komme i gang med kloke jobbsøkestrategier på egen hånd. Mange er svært glade for slik støtte fordi det aktiverer, gir opplevelse av mening, hjelper til med å begripe nødvendige sammenhenger og ikke minst gir en opplevelse av å selv kunne håndtere situasjonen som arbeidssøker. Å mestre er viktig for alle, men i blant koster det "blod, svette og tårer". Derfor kan vi – for å unnslippe – ønske at noen ordner opp for oss eller sier hva vi skal gjøre. Valget kan da stå mellom "egne grep" eller "andres grep".

Å velge handler alltid om å si ja til noe og nei til noe annet. Du kan miste alt her i livet; partner, barn, foreldre, venner hjemmet ditt og jobben din, men det du har inne i hodet av holdninger, kunnskap og handlingskompetanse er ditt til odel og eie. Om du vil at ansvaret for livet ditt skal være ditt eget – hvilke valg tar du da? Om du ønsker å stå på egne ben – hvilken støtte søker du da?

I karriereveiledning er målet å støtte deg til å bli både en kompetent velger og en kompetent jobbsøker. Vår overbevisning er at slik kompetanse utvikles mens du setter ut i handling de aktiviteter som kan bringer deg nærmere en ønsket jobb eller yrke. Velger du å komme i gang er du hjertelig velkommen til oss på KST!

Skrevet av Tone Vassbotn, Karrieresenter Telemark, 2010

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.