Hopp til hovedinnholdet

Til ungdommen

"Så bra at du ikke vet hva du vil bli!" Skriver en norsk karriereveileder og forsker. Noen ganger virker det som om alle rundt deg helt fra de er små vet hva de vil bli når de blir voksne, enten det er brannmann, sykepleier eller ingeniør.

De fleste synes det er riktig plagsomt, å ikke vite hva vi skal velge og nå nærmer søknadsfristen til de fleste utdanningsretninger seg med sjumilsstøvler og mange ungdommer prøver å gjøre «det riktige valget».

Og det er mye å velge mellom! Det finnes ca 7400 forskjellige yrker i Norge og ca 5000 ulike utdanningsretninger og igjen spennende kombinasjoner av disse. Som ung får du mange velmente utsagn og råd som: «Du bør velg noe som samfunnet behøver! Bli økonom, sykepleier eller helst ingeniør», andre mener: "I dag finnes det så mange muligheter - du kan bli hva du vil!». Tross i alle valgmuligheter viser en Work Life-undersøkelsen publisert 2011 at 22 % av dagens studenter angrer på sitt utdanningsvalg og ferske tall fra NIFU viser at ca 30 % av studentene avbryter sine studier før fullført grad.

Dette indikerer at det å ta gode utdannings- og yrkesvalg ikke er enkelt. Iblant er det, å ikke vite hva man egentlig vil, så plagsomt at vi heller velger noe enn å bruke tid på slitsomme beslutningsprosesser. Lettelsen ved endelig å ha valgt kan en stund forlede oss til å tro at vi har valgt riktig. Det er bakgrunnen til at jeg er enig med forskeren som påstår at det kan være noe svært positivt i det at du ikke vet hva du vil! Det kan nemlig innebære muligheten for deg til å bruke tid på å skaffe deg fleksible «endringsmuskler».

Verden og du er i stadig forandring og sikre sannheter om hvilken utdanning som er lurt å velge, hvor man tjener mest penger, hva som vil passe deg hele livet osv blir vanskeligere og vanskeligere å forutsi. Det blir mer viktig fremover at du klarer å forholde deg til en foranderlig verden og underveis se dine muligheter i stadig skiftende forutsetninger.

Endringer som det å være ferdig med videregående kan være angstfylt og kjennes uforutsigbart, men det er mange fornuftige ting du kan gjøre, som ikke forutsetter at du trenger å bestemme deg med en gang for en spesiell studieretning. Om du ikke vet hva du vil så undersøk mer! Bli bedre kjent med deg selv! Velg ulike "mellomstasjoner" du kan lære noe av og som kan utvide din horisont! Midlertidige jobberfaringer kan gi deg mange svar og gi deg nyttige mestringsopplevelser, ikke minst knyttet til det å forsørge deg selv. Du kan bruke tid på å forbedre karakterer eller ta opp fag du mangler for å komme videre, du kan gå et år på Folkehøyskole, ta et enkelt studieår med noe du er interessert i, tjene ihop penger til en reise eller gå inn i militæret.

Dette kan gi deg verdifull erfaring, kompetanse og tid til en mer gjennomtenkt og moden valgprosess. Bare ikke tro at vissheten kommer som gave i form av "lyn fra klar himmel". Det kan være uendelig mye å undersøke og dette tar tid!  Om du er usikker ta kontakt med din rådgiver. Du som er ferdig med videregående, og er i "en mellomstasjon", velkommen til oss for karriereveiledning!

Skrevet av Tone Vassbotn, Karrieresenter Telemark, 2012

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.