Hopp til hovedinnholdet

Skam og arbeidsledighet

"Det verste er at jeg skammer meg sånn" sier hun lavt. Øynene blir blanke og hun svelger hardt. "Jeg tør ikke å gå ut av døren av redsel for at naboene skal se meg – se at jeg ennå ikke har funnet meg en ny jobb".

For mange er det å miste jobben ensbetydende med å tape ansikt og mange føler på skam. I dag skal vi se litt på hva dette kan ha for konsekvenser på helse og hva karriereveiledning kan bety i denne sammenheng. Skam kan forklares som følelsen av å ikke være noe verdt, å være avslørt, og av dette oppstår selvforakt. Man kan også si at det er skammen som lærer oss å være menneske. Den setter grenser og viser oss hvem vi er. Ofte er det derimot slik at de som føler skam, ikke burde det, og at de som ikke gjør det, burde. En av grunnene til det er at vi lar feil egenskaper eller situasjoner være skambelagt.

For de som opplever å miste jobben er det ofte en rystende opplevelse og mange blir sykemeldt. Hvordan kan så det å miste jobben være helseskadelig? Fagfolk innen psykologi sier at det å miste jobben er noe av det mest belastende og dramatiske som kan skje i et menneskes liv. Å bli oppsagt oppleves av mange som om bena forsvinner under en. Reaksjonene kan være svært forskjellige og følelsesregisteret stort; skam, sinne, bitterhet, sorg utilstrekkelighet, lav selvfølelse, depresjon, angst og ensomhet setter seg. Mange får problemer både med sosial status og økonomisk situasjoner. Noen får fysiske reaksjoner som mangel på søvn, dårlig appetitt, problemer med fordøyelsen, rastløshet og apati.

Hvordan kan man så gjøre problemene minst mulig ødeleggende? Kan det komme noe godt ut av arbeidsløshet? Hvordan kan man etter hvert komme seg videre i livet og slutte å skamme seg? I USA snakker man ikke så mye om å være arbeidsledig, men heller om å være «mellom to jobber» eller «å ha en arbeidspause». Kanskje er holdningen til det å miste eller skifte jobb i forandring også her i landet. Rett og slett fordi flere enn før i løpet av livet må være og er forberedt på ufrivillig å skifte arbeidsplass eller arbeidsområde.

Det er her karriereveiledning kommer inn. Karriereveiledning handler om støtte som bidrar til økt selvinnsikt og avklaring: Hvem er jeg? Hva har jeg å tilby? Hva er viktig for meg? Karriereveiledning kan også bidra til å gi deg kunnskap om muligheter og hvordan du kvalifisere deg til riktig opplæring og jobbmuligheter. Ikke minst kan en slik prosess bidra til å øke din tilpasningsevne – din evne til å gjøre det beste ut av den foranderligheten du møter. Du får muligheten til å sortere i kaotiske tanker, kvitte deg med skammen og selvforakten, se nye muligheter og flere perspektiv.

Du er nemlig ikke alene og skammen er kun et resultat av dine egne tankekonstruksjoner og hjernespøkelser – se opp så du ikke begynner å tro på dem!!! Det viser seg at mange får ny giv og trives bedre i ny jobb – kanskje vil dette også gjelde deg!

Velkommen på karriereveiledning!

Skrevet av Tone Vassbotn, Karrieresenter Telemark, 2011

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.