Hopp til hovedinnholdet

Nytt år med nye muligheter

Om du ser tilbake på året som har gått, hvordan har året vært for deg? Hva vil du skal være annerledes i det nye? Etter en hektisk høst og juleperiode, gir starten på et nytt år oss anledning til å tenke på våre ønsker for året som kommer.

La meg fortelle om en opplevelse jeg hadde nylig som du kanskje vil kjenne deg igjen i. Vi kjøpte en ny PC skjerm på jobben. To dager senere fungerte den ikke lenger. Jeg trykket på flere knapper, tok ut og satte inn ledninger. Jeg gjorde dette mange ganger før jeg innså hva jeg holdt på med. Det var helt ulogisk å gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat!

Har du noen gang gjort dette? Ja… vi er bare mennesker og ikke alltid like bevisste eller logiske i våre handlinger. Har du hørt uttrykket: Hvis du gjør det du har alltid gjort, får du det du alltid har fått? Altså, man må gjøre noe nytt dersom man vil få til en ønsket endring. For eksempel, hvis jeg ikke trives på jobb eller i privatlivet mitt, blir det ikke annerledes eller bedre i år dersom jeg ikke gjør noe nytt. Selv om det er åpenbart og lett å forstå intellektuelt, er det ikke alltid lett å få til i virkeligheten. Flere ting kan spille inn, bl.a. frykt for å ta feil eller frykt for det ukjente.

Denne frykten kan gjøre at vi blir fastlåst i et dilemma, som vi kaller for ambivalens. Kanskje denne tanken er kjent for deg; “jeg vil…, men jeg vil ikke…”. Ambivalens er en helt normal fase vi går gjennom når vi vurderer å gjøre noe nytt. Noen ganger er ambivalens forbigående fordi vi raskt finer ut hva som er riktig for oss. Andre ganger overveier vi lenge hva vi skal gjøre: 50% av meg vil og 50% vil ikke. Da blir vekten i en slags og vi kommer ikke videre. Hvordan kommer vi oss ut av en slik fastlåst situasjon? Med enhver løsning eller handlingsalternativ finnes det noe vi kan vinne OG noe vi kan tape. Vi behøver kun å oppleve 1 siden for å motivere oss selv til handling.

Her kommer fire spørsmål som kan hjelpe deg til å reflektere over hva du ønsker. Jeg oppmuntrer deg til å sette av tid til å tenke over spørsmålene og skrive ned svarene dine:

1. Hvis du kunne gjøre én vesentlig endring, hva ville utgjøre den største forskjellen i ditt liv?

2. Hva er de tre beste grunnene til å forsøke å gjøre en endring?

3. Hvilke tre konkrete ting kan du gjøre for å skape den endringen?

4. Hva kan du vinne på å ikke gjøre den endringen?

Så, hva er det du vil i 2012? Det er ikke sikkert du får det du ønsker, men du er verdt et forsøk. Hva ville du gjøre hvis du ikke opplevde noen frykt? Uansett din situasjon per i dag,

livet gir oss endeløs e anledninger til å “starte på nytt/forsøke igjen”. Dersom du har ønsker for 2012 knyttet til utdanning eller arbeidsliv, ta gjerne kontakt med oss.

Skrevet av Lisa Quagliata, Karrieresenter Telemark, 2012

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.