Hopp til hovedinnholdet

Jakten på lykken

Vi får til mer hvis vi har det gøy mens vi holder på!

Hender det du får et snev av dårlig samvittighet når du har det gøy på jobben? Når latteren sitter løst på pauserommet etter at du har fortalt en vits eller når du har sendt en morsom tegneserie på mail en fredags ettermiddag selv om du har arbeidsoppgaver som venter?

Ingen grunn til det! I følge nyere forskning kan du tvert imot ha bidratt til positive resultater for arbeidsplassen din ved å gjøre kollegaene dine lykkeligere. En amerikansk undersøkelse viser at lykkelige mennesker gjør det bra på nesten alle områder i livet, både når det gjelder ekteskap, helse, vennskap og kreativitet, men ikke minst når det gjelder jobb og karriere.

Er vi ikke vant til å tenke motsatt? At for å bli lykkelige må vi oppnå gode resultater på jobben, skaffe oss venner og finne en bra partner? Denne undersøkelsen utfordrer våre tanker om hva som kommer først – høna eller egget?

Tilfredse arbeidstakere produserer mer, er mer løsningsorienterte, tåler mer motgang – listen over fordeler er lang! Ifølge undersøkelsen lykkes du fordi du i utgangspunktet er tilfreds. Lykke fører til oppførsel som ofte gir suksess i arbeid, relasjoner og helse, sier forsker Sonja Lyubomirsky. Noen bedrifter har valgt å legge til rette for glede på jobben gjennom treningsrom, flipperspill og lignende – de mener det lønner seg å stimulere til små øyeblikk av lykke gjennom å ha det gøy på jobben. 

Selvfølgelig kan ikke slike tiltak løse alle utfordringer. Mistrivsel på jobb er et kjent tema i våre veiledningssamtaler på senteret. Kunder kommer fordi de ikke trives med jobben og det gjør dem ulykkelige. Ofte har de behov for å rydde litt i tanker og sammen utforsker vi om det er "høna eller egget". Er det jobben som gjør meg utilfreds eller skyldes det andre ting? Hvor lett er det å være kreativ, se utviklingsmuligheter og løsninger på jobb dersom jeg har store økonomiske problemer, føler meg deprimert eller sliter med dårlig helse? Hva er viktig å ta tak i først før jeg kan avgjøre om jeg bør skifte arbeidsplass eller yrke?

Hvilke muligheter du ser eller hvordan du trives på jobben styres i stor grad av tanker og følelser. Negative tanker skaper negative følelser. De kan være med på å beskytte oss, men de kan også begrense oss. Positive tanker skaper positive følelser som gir flere perspektiver – ved å møte utfordringer med en grunnleggende positiv innstilling ser vi muligheter som gjør det letter å løse dem. Det igjen gir oss opplevelser og erfaringer som styrker vår psykiske og fysiske motstandskraft.

Så hvorfor ønsker jeg å dele dette med deg?

For meg gir denne forskningen håp og en følelse av frihet fordi den viser at vi har stor påvirkning på våre egne muligheter både privat og i arbeidslivet! Det er godt å vite at jeg selv kan ta ansvar for eget liv! Undersøkelsen sier ingenting om hva som gjør deg lykkelig men fokuserer på effekten av lykke. Derfor kaster jeg ballen over til deg – hva gjør deg lykkelig? Kanskje skal du bruke sommeren til å jakte på lykken? Det kan vise seg å lønne seg!

Skrevet av Ranveig Gule Andervik, Karrieresenter Telemark, 2012.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.