Hopp til hovedinnholdet

Hva er dine yrkesinteresser?

Når vi spør barn om hva de vil bli når de blir store kommer gjerne svarene raskt om alt fra "Brannmann" til "Prinsesse". For mange unge og voksne kan imidlertid dette spørsmålet være et av de vanskeligste som finnes.

Hvordan finner vi et godt svar? Det er ikke slik at det bare finnes et riktig yrke for hver av oss. Det er mange riktige valg - du kan bli mye! Hvordan navigerer vi så gjennom denne jungelen av muligheter? Én nøkkel, som vi er opptatt av, er å støtte mennesker til å bli bedre kjent med:

1. Seg selv (kompetanse, talenter, interesser, ambisjoner, ressurser, begrensninger m.m.)

2. Sine muligheter (hva som finnes av jobber, krav i ulike type jobber, utdanninger, m.m.)

og så samspillet mellom disse to.

Jo bedre kjent du er med deg selv og dine muligheter, jo bedre yrkesvalg tar du.

I dag skal vi fokusere på det første punktet; hvordan bli bedre kjent med seg selv. Vi skal se på hvordan vi kan utforske og sette ord på våre yrkesinteresser som kan prediktere trivsel på jobb. Presentert under er seks interessekategorier som gir oss et "språk" for akkurat det. Les gjennom kategoriene og beskrivelsene og kjenn underveis på det som virker interessant for deg:

Praktisk: trives med praktisk arbeid ute og inne. Liker å bygge, fikse og reparere, bruke kroppen og hendene, se konkrete resultater, og håndtere verktøy og maskiner. F.eks. snekker, sjåfør, lagerarbeider, kokk, hudpleier, renholder.

Teoretisk: trives med arbeid som forskning, undersøkelser og utredning. Liker arbeid som krever teoretisk utdanning, som stiller krav til analyse og tenkning. F.eks. forsker, lege, ingeniør, dataprogrammerer.

Kreativ: trives med kreativt og nyskapende arbeid. Liker å uttrykke seg originalt og følelsesmessig. F.eks. arkitekt, musiker, forfatter, WEB designer, butikkdekoratør.

Sosial: trives med arbeid som innebærer omtanke, mennesker og medmenneskelighet. Liker å skape gode relasjoner, hjelpe andre, osv. F.eks. lærer, miljøarbeider, barnevernspedagog, vernepleier.

Foretaksom: trives med arbeid som ikke kan gjøres til rutine og som krever initiativ og handling. Liker å starte og drive prosjekter, lede, ta beslutninger, selge, og overbevise. F.eks. selger, leder, gründer, kundeveileder, journalist.

Systematisk: trives å arbeide med system og rutine. Liker arbeid med informasjon og data, arbeid som er detaljert, strukturert, og krever nøyaktighet. F.eks. regnskapsmedarbeider, postbud, bankfunksjonær, saksbehandler, bibliotekar.

Hvis jeg tar de tre interessekategorier som treffer meg mest kan mine yrkesinteresser høres slik ut: jeg liker å hjelpe andre (sosial), analysere og fordype meg i relevant teori (teoretisk), og ha varierte oppgaver som jeg kan styre (foretaksom). Hvilke tre interessekategorier traff deg mest? Hvordan kan du beskrive dine yrkesinteresser ved bruk av sånne kategorier?

Slike kategorier gir ingen fasitsvar, men de gir oss en konkret og systematisk måte å bli bedre kjent med oss selv på, som da kan hjelpe oss til å finne ut hvor i arbeidsmarkedet vi kan trives. Vi fortjener alle sammen å finne vår plass i samfunnet. Del gjerne kategoriene og beskrivelsene med både barn og andre rundt deg og ta kontakt med oss hvis du ønsker å utforske dette temaet videre.

Skrevet av Lisa Quagliata, Karrieresenter Telemark, 2012

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.