Hopp til hovedinnholdet

Gjøre karriere...jeg?

“Jeg er ikke ute etter å gjøre karriere altså. Nei, huff, jeg er overhodet ikke en sånn type med spisse albuer… Det er bare det at jeg har gått helt tom på jobben og det begynner å bli et kjempeork å stå opp om morgenen. Tror du det finnes noen andre muligheter for meg?”.

Det å ha en karriere er noe mange forbinder med personer som jakter på jobber med høyere lønn eller mer status. Mange kan derfor tenke at karriere, det er noe andre har. På senteret oppfatter vi karriere på en annen måte. Vi tenker at alle voksne har en karriere. Både kunden som fritt siteres over, og du som leser dette. Alle har altså en karriere.

Hvilken konkret retning karrieren til hver enkelt tar varierer imidlertid mye. Men karriere handler altså om mye mer enn bachelor og mastergrader, forfremmelser, lederroller, superlønn eller høy status. Karriere handler om deg og dine valg, i ditt yrkesliv.

Mange telemarkinger har vært gjennom omfattende karriereskifter både en, og flere ganger. Mange har opplevd at den yrkesveien de trodde var trygg og framtidsretta ikke er det likevel. Store hjørnesteinsbedrifter legges ned og offentlig sektor omstilles, samtidig som mange bedrifter ekspanderer og nye virksomheter ser dagens lys. Kravene til den enkelte arbeidstaker øker. Arbeidsgiverne vil ha folk med utdanning og mange opplever forventninger fra omgivelsene om å utvikle seg og mestre mer. Vi ser at det å lære seg nye ting og oppdatere kompetansen sin ikke lenger er noe som bare hører ungdomstida til.

Livslang læring er et begrep mange telemarkinger etter hvert har fått føling med. Hva krever det så egentlig av oss, det å leve i et omskiftelig arbeidsmarked? Slik vi ser det blir evnen til å ta valg og evnen til å velge om igjen en oppgave vi i sterkere grad må forholde og forutsigbar. Dette betyr at det å ta karrierevalg på nytt, og kanskje enda flere ganger, kan sees på som en oppgave vi må beherske helt til vi går av med pensjon. Samtidig vet vi jo at menneskers livssituasjon gir veldig forskjellige rammer å velge innenfor. Noen har mange muligheter og mye støtte i omgivelsene, andre har mange begrensninger.

Det å bli bevisst hvilke valgmuligheter vi tross alt har innenfor den livssituasjonen vi er i, er imidlertid noe vi alle kan gjøre. Det er også noe vi selv har ansvaret for, og det er noe som på en positiv måte vil bidra til at vi aktivt er med på å skape vår egen framtid. Både det å velge vei og det å lære nytt gir oss utfordringer. Spennende for noen, mer frustrerende for andre. Mange spør seg i hvilken retning de bør gå og hva som er kloke karrierevalg for dem. Store og viktige spørsmål, som regel uten enkle svar. Det vi imidlertid vet, er at det er mulig å gjøre positive endringer i livet sitt. Trenger du en sparringpartner ift egen karriereutvikling er du velkommen til kostnadsfri veiledning hos oss.

Skrevet av Kjersti Isachsen, Karrieresenter Telemark, 2012

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.