Hopp til hovedinnholdet

Det skjulte arbeidsmarkedet

Ønsker du deg ny jobb er det en selvfølge å følge med på stillingsannonser i avisene, hos nav.no og finn.no. Men hvis du ikke finner noe der som passer kompetansen din, hva da? Finnes det da ikke noe for deg?

Dagens spalte fokuserer på et velkjent fenomen i arbeidsmarkedet, nemlig at det er todelt; et åpent og et skjult arbeidsmarked. Det virker kanskje litt hemmelig og eksklusivt, men gjelder egentlig for alle som er på utkikk etter jobb - det skjulte arbeidsmarkedet er der hvor de fleste jobbene befinner seg for en jobbsøker anno 2011. Det er aktuelt for alle, og alle kan dra fordeler av det.  Hver dag ansetter norske bedrifter en rekke mennesker til stillinger som aldri har vært utlyst på "normal" måte. Ofte sies det at 60 - 70 % av alle stillinger aldri lyses ut. Noen mener det er enda flere. For en jobbsøker gjelder det altså å tenke at det finnes jobber der ute selv om en ikke finner noen aktuelle i stillingsannonser. Spørsmålet blir da hvor de er og hvordan går man fram?  

Det skjulte arbeidsmarkedet kan grovt sett deles i tre:

Gjennom nettverk.

Hva er ditt nettverk? Mange sier de ikke har noe særlig til nettverk og i hvert fall ikke noen som kan skaffe de en jobb. Men det handler like gjerne om å sanke gode tips og råd på veien som man kan dra nytte av senere. Samtidig opplever vi at folk ikke innser hvor stort nettverk de faktisk har. Familie, venner, venners venner, naboer, tidligere kollegaer, kamerater på fotballaget, studievenner og for den saks skyld foreldre i barnehagen, alt dette kan være ypperlige kanaler. Hvor jobber de du kjenner? Ber du ti av dine kontakter sjekke med ti av sine, har du plutselig en mengde mennesker som kan gjøre et stykke arbeid for deg.

Direkte kontakt

med bedrifter/virksomheter. En anbefaling er å oppsøke bedrifter man gjerne vil jobbe for. Gjør dem oppmerksomme på at du finnes, send over en skreddersydd åpen søknad og CV, eller ta kontakt på telefon og avtal et møte. Sjansene er større i bransjer som vokser og i bedrifter som gjør det bra. Noen virksomheter velger også kun å lyse ut ledig stilling på sine nettsider. Har du kartlagt forskjellige aktuelle arbeidsgivere og har rutiner på å se innom dem jevnlig, kan du oppdage stillinger andre ikke gjør.

Gjennom rekrutterings - og bemanningsbyråer.

Denne bransjen sitter med en rekke ledige stillinger - vikariater, engasjementer og faste - og leter først i sine databaser for aktive jobbsøker. Finnes det nok gode kandidater registrert der, utlyses vanligvis ikke stillingen i de åpne kanalene. Ta kontakt og hør om din bakgrunn er aktuell! De har forskjellige kontakter til mange ulike arbeidsgivere og Nav, og har mye kunnskap om behov og trender i arbeidslivet.

De skjulte jobbene er ikke noe nytt kjennetegn ved arbeidslivet. Det er nok av eksempler på at folk tidligere også skaffet jobb til folk de kjente eller fikk arbeid ved å møte opp med arbeidshansker på verftet. Den som har god gammeldags pågangsmot, arbeidslyst og motivasjon vinner ofte frem og får et bein innenfor. Har du i tillegg tanker om hva du kan bidra med, og noe kunnskap og fantasi om hvordan bruke moderne teknologi (som sosiale medier) i å finne aktuelle bedrifter og markedsføre deg selv, ja da er du et godt stykke på vei mot passende jobb. Ønsker du støtte til å komme i gang eller for å lage en plan for å lete opp de ledige jobbene som ikke står i avisa? Ta gjerne kontakt med oss på karrieresenteret for en samtale. 

Skrevet av Vegar Grislingås, Karrieresenter Telemark, 2011

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.